SCHOONMAKEN

 • Emaille kookpotten – Indien de vuilresten aanbakresten zijn (en geen corrosie) dan is het best om sodakristallen of sodareiniger te gebruiken. Doe een bodem water in de pot, samen met de soda of sodareiniger en breng het zacht aan de kook. Laat lang weken en veeg de bodem schoon met een klassiek keukensponsje. Herhaal dit meerdere malen voor potten die ernstig aangetast zijn. Goed naspoelen.
 • Last van kalkaanslag in het doucheputje? Schoonmaakazijn is dé oplossing voor jou! Giet een beetje schoonmaakazijn op een sponsje en boen ermee over de aanslag. Binnen mum van tijd is de aanslag verdwenen. Ook is schoonmaakazijn erg handig om je waterkoker te ontkalken en de aanslag in de gootsteen weg te krijgen. Steeds goed naspoelen.
 • Afvoer – Los een beker soda op in kokend water en giet dit heel langzaam in de leiding. Laat inwerken, na een half uur spoel je na met een paar liter kokend water.
 • Theepot – Zet de theepot een nachtje weg met heet water en natriumbicarbonaat. De volgende dag is de pot weer schoon en de verse thee die je zet, smaakt nog even lekker. De tuit maak je schoon met vochtig zout. Goed naspoelen.
 • Gootsteen – Strooi natriumbicarbonaat in de gootsteen. Bevochtig het poeder met de plantenspuit. Laat het intrekken en spoel het af. Een glanzend schone gootsteen is het resultaat.
 • Spons – Een natuurspons onderhoud je met natriumbicarbonaat. Strooi het poeder op de spons en giet er daarna lauw water op. Laat de spons twee uur in dit sopje liggen. Uitspoelen onder stromend water.
 • Mixer – Is het plastic van de keukenmixer verkleurd door wortel, tomaat of bietensap? Strooi zout of natriumbicarbonaat op een vochtige doek en wrijf hiermee de vlekken weg.
 • Badkamertegels – Tussen de badkamertegels ontstaat nogal gauw schimmel. Vul een plantenspuit half om half met water en bleekwater en spuit dat op de voegen. Goed laten intrekken terwijl je de ruimte ventileert. Naspoelen met schoon water. Je kan voor dit klusje ook een wattenstokje gedrenkt in bleekwater gebruiken.
 • GeurtjesNatriumbicarbonaat is niet alleen een veilig bleekmiddel maar ook een goede geurverdelger. Strooi wat poeder op stinkende plekjes, laat het een paar uur intrekken en zuig het dan weg.
 • Kranen – Gebruik een wattenstokje gedoopt in bleekwater om de moeilijke plekjes rond de kraan schoon te maken.
 • Wasmachine – Giet een paar liter water en een handvol opgeloste sodakristallen in de trommel van de wasmachine als je met vakantie gaat. + Was éénmaal per maand een witte was op de hoogste temperatuur. Voeg een scheutje bleekwater of soda toe. Alle schimmels en bacterieën die zich eventueel in de leidingen bevinden, roei je zo uit.

Hoeveel chloor heb ik nodig?

Bereken hieronder het volume van uw bad en de hoeveelheid chloor u nodig hebt.

Rechthoekig zwembad

zwembadvorm_3D_1

Rond zwembad

zwembadvorm_3D_2

Ovaal zwembad

zwembadvorm_3D_3

ZWEMBAD

pH (=zuurtegraad)

De pH (=zuurtegraad) is de belangrijkste parameter om te meten in uw zwembad of spa.

De waarde moet zich tussen de 7,0 en 7,6 situeren. Ideaal is 7,2

 • Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën zoals Pseudomonas omdat uw chloor in uw zwembadwater veel minder actief is. Helder water is niet altijd een garantie op afwezigheid van gevaarlijke bacteriën of virussen. Daarom is meten van de pH zeer belangrijk voor de gezondheid van uw kinderen en uzelf. Bovendien zal een te hoge pH in combinatie met te weinig vrij chloor leiden tot algengroei (groen water)
 • Een te lage pH kan leiden tot corrosie van alle metalen onderdelen (ladders, warmtepompen, circulatiepompen, verlichting etc…) en ontwikkeling van de irriterende chloorgeur(trichlooramines) die oog- , neus- en huidirritaties veroorzaken.

Opgelet: de pH van uw water (zeker bij spa’s) altijd meten als uw water op de juiste temperatuur is (bij spa’s op 37°C). Uw pH zal immers stijgen als de temperatuur van uw water stijgt (koolzuurgas zal namelijk ontsnappen, waardoor pH stijgt). De pH van uw water corrigeren heeft geen zin als de temperatuur niet op uw gewenst peil is want hij zal opnieuw veranderen door het verwarmen van het water.

Chloor (=vrij actief chloor)

De aanwezigheid van chloor in uw zwembad of spa is noodzakelijk om helder en gezond water te hebben (geoxideerd en gedesinfecteerd water).

De chloor in uw zwembadwater die u moet meten is de vrije chloor (die voor oxidatie en desinfectie zorgen).

De volgende concentraties vrije chloor moeten aangehouden worden om 100% zekerheid te hebben dat uw water voldoende geoxideerd en gedesinfecteerd is (helder en vrij van bacteriën en virussen).

 • Openlucht zwembad: 0,5 tot 3,0 mg/l
 • Overdekt (binnen) zwembad: 0,5 tot 1,5 mg/l
 • Spa’s of whirlpools: 1,0 tot 3,0 mg/l

 

De pH moet tussen 7,0 en 7,6 zijn zodat de vrij chloor actief is. Een te hoge pH (>7,6) zal uw vrij chloor inactief maken (uw water kan zelfs groen worden).

Opgelet: het gebruik van chloortabletten en granulaten die cyanuurzuur(mono, di of tri isocyanuric acid) bevatten zal als gevolg hebben dat de actieve vrije chloor veel lager is in werkelijkheid dan gemeten met een fotometer.

Het cyanuurzuur gehalte mag absoluut niet hoger zijn dan 70 mg/l anders zal uw vrije chloor niet actief genoeg meer zijn.

Vloeibaar chloor of chloorbleekloog is Natriumhypochloriet = NaOCl

De concentratie bij de erkende installateurs is 13% = 130 g/l=ppt of 130.000 mg/l=ppm

Let op: meng nooit vloeibaar chloor rechtstreeks met een zuur = pH minus want dan zal er onmiddellijk chloorgas ontstaan (een groene wolk) wat zeer schadelijk is voor uw longen en zelfs in hoge concentraties dodelijk is.

GEZONDHEID

 • Last van een droge huid? Los een paar lepels natriumbicarbonaat of soda op in het badwater als je een droge huid hebt. Je zult geen last meer hebben van jeuk als je uit het water komt.
 • Nicotine kan een lelijke gele aanslag geven op onder andere tanden en gordijnen. Hiervoor kan je boven op je tandpasta wat natriumbicarbonaat strooien. Zoals je weet heeft dit een blekende werking. Wel altijd tweemaal per dag op deze manier poetsen. Witte gordijnen kan je het best wassen met een biologisch inweekmiddel en daarna met een hoofdwasmiddel (waar een bleekmiddel aan is toegevoegd) én een half kopje bicarbonaat. In de zon laten drogen.
 • Stop direct met strijken als je een zweetgeur ruikt, want al strijkend fixeer je de zweetvlekken. Laat T-shirts en overhemden ongeveer een uurtje weken in water (liefst kalkvrij) met schoonmaakazijn. Vervolgens dep je de plekken met Loda soda of Loda sodareiniger. Tot slot gebruik je ook nog een hoofdwasmiddel.

TUIN

 • Een lepeltje bleekwater of javel toevoegen in de vaas, onderdrukt de werking van schadelijke bacteriën op je snijbloemen. Bekijk hier ons aanbod bleekwater voor meer informatie.
 • Schoonmaakazijn of bleekwater is hét ideale middel om groene aanslag op de tegels weg te halen.
 • Spuit wat onverdunde azijn op onkruid en het verdwijnt als sneeuw voor de zon
 • Barbecue – Stop het rooster na het braden meteen in een grote vuilniszak en giet daar heet sodawater bij. De zak afsluiten met een elastiekje. Een nacht laten weken en de volgende dag afspoelen.
 • Het tuinpad – kan ’s winters erg glibberig zijn. Schrob regelmatig met soda of bleekwater. Nooit met alle twee tegelijk!
 • Bloemenvaas – spoel bloemenvazen en plantenpotten na gebruik uit met warm sodawater. Zo raak je vieze luchtjes kwijt en verdwijnen ziektekiemen die andere bloemen of planten kunnen aansteken.
 • Regenton – Gooi regelmatig een klein scheutje bleekwater in de regenton. Het water zal niet gaan stinken en de planten kunnen ertegen.
 • Planten – maak oude aardwerkpotten met sodawater schoon voordat je er opnieuw planten inzet. Eventuele bacterieën breng je zo niet over naar de volgende plant.
 • Vogelpoep – Vlekken op textiel schraap je eerst zoveel mogelijk weg, daarna smeer je ze in met een papje soda en water of sodareiniger. Hierna gewoon wassen.