Natriumhypochloriet / Chloor

(=vrij actief chloor)

De aanwezigheid van chloor in uw zwembad of spa is noodzakelijk om helder en gezond water te hebben (geoxideerd en gedesinfecteerd water).

De chloor in uw zwembadwater die u moet meten is de vrije chloor (die voor oxidatie en desinfectie zorgen).

De volgende concentraties vrije chloor moeten aangehouden worden om 100% zekerheid te hebben dat uw water voldoende geoxideerd en gedesinfecteerd is (helder en vrij van bacteriën en virussen).

  • Openlucht zwembad: 0,5 tot 3,0 mg/l
  • Overdekt (binnen) zwembad: 0,5 tot 1,5 mg/l
  • Spa’s of whirlpools: 1,0 tot 3,0 mg/l

De pH moet tussen 7,0 en 7,6 zijn zodat de vrije chloor actief is. Een te hoge pH (>7,6) zal uw vrij chloor inactief maken (uw water kan zelfs groen worden).

Opgelet: het gebruik van chloortabletten en granulaten die cyanuurzuur (mono, di of tri isocyanuric acid) bevatten zal als gevolg hebben dat de actieve vrije chloor veel lager is in werkelijkheid dan gemeten met een fotometer.

Het cyanuurzuur gehalte mag absoluut niet hoger zijn dan 70 mg/l anders zal u vrije chloor niet actief genoeg meer zijn.

Vloeibaar chloor of chloorbleekloog is Natriumhypochloriet = NaOCl

De concentratie bij de erkende installateurs is 13% = 130 g/l=ppt of 130.000 mg/l=ppm

Let op: meng nooit vloeibaar chloor rechtstreeks met een zuur = pH minus want dan zal er onmiddellijk chloorgas ontstaan (een groene wolk) wat zeer schadelijk is voor uw longen en zelfs in hoge concentraties dodelijk is.